torstai 24. huhtikuuta 2008

Kompostit kuntoon

Poikkesin toissapäivänä luentojen välissä Akateemisessa ja mukaan tarttui Kirsi Tuomisen kirjoittama Kaikki kompostoinnista -kirja. Olen sitä selaillut, ja se vaikuttaa varsin selkeältä perusoppaalta.
Muistan, kuinka rivitalossa asuessani haaveilin kompostista. Ensimmäinen ajatus muuttaessani omakotitaloon oli, että nyt saan vihdoinkin oman kompostin. En kuitenkaan ole saanut tätä hommaa täällä oikein pyörimään. Tältä tontilta tulee nimittäin ihan hirvittävästi puutarhajätettä. Yhdellä kompostilla ei täällä tee mitään. Nyt vasta olen sen tajunnut. Takapihalla onkin nyt monenmoista lehtikompostia, kehikossa ja ilman. Ja lisää tarvitaan. Ja lisäoppia kompostin hoitamisesta. Tuossa alimmaisessa kuvassa on upea 2-osainen komposti. Tuollainen pitäisi rakentaa - meillä vaan taidetaan tarvita joku 6-osainen :) Näissä meidän vanhoissa komposteissa, mitä täällä oli valmiina, on se vika, ettei niistä saa mitään seinää auki. Ja se on mielestäni aika harmi. Miten sitä kasaa muuten kääntelet ja siirtelet? Riittääköhän muuten pelkkä kääntäminen lehtikompostille vai pitäisikö hommaa jotenkin kemiallisesti nopeuttaa?

Haaveilen lisäksi lämpökompostorista, mihin voisi pistää kaiken ruokajätteen. En ole siitä kuitenkaan vielä uskaltanut puhua mitään, koska ei tuo lehtikompostipuolikaan vielä oikein toimi...





2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hanki vaan lämpökompostori, sillä kompostointi onnistuu tosi hyvin. Itse jemmaan lehtikompostin kehikkoon ja käytän sitä sitten kuivikkeena lämpökompostorissa, ei tarvi ostaa mitään erillisiä kuivike-juttuja. Lisäksi kesän aikana lämpökompostori huutaa koko ajan lisää täytettä, nimittäin maatumistahti on niin kova. Sinne ne lehtimoskat ja ruohonjämät menee niin että hujahtaa!

Emohiiri kirjoitti...

Merrun puikoilla: Kiitos rohkaisusta. Ehkäpä toteutan haaveeni lämpökompostorista.